Træning gør, at du spiser bedre

Har du lagt mærke til, at du spiser bedre og er mindre sulten efter noget sødt, når du træner regelmæssigt?
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mad

De fleste ved, at træning er godt for os. Men mange er ikke klar over, at det også gør, at vi spiser bedre. Her klargør vi, de forskellige årsager til, at det er sådan.

PSYKOLOGISK

Når vi begynder at træne, vil vi selvfølgelig have resultater af træningen. Det gør, at vi gerne spiser det sunde mellemmåltid med hytteost og banan en time før træning, i stedet for den chokoladekage, en kollega tilbød ud på eftermiddagen. Bananer giver energi (kulhydrater) og hytteost indeholder proteiner, som modvirker nedbrydningen af muskler, hvis de indtages før træningen.

Efter træning spiser vi gerne et velbalanceret måltid med mættende proteiner og den rigtige type kulhydrater og fedt. Efter træning vil vi jo absolut ikke ødelægge træningsresultatet.

FYSIOLOGISK

Der opstår en række fysiologiske reaktioner i kroppen, når vi træner. Blodsukkerniveauet og niveauet af fedtstoffer i blodet stabiliseres, så kroppen bedre kan regulere hvor meget mad, vi bør spise. Der kræves nemlig et vist minimumsniveau af bevægelse for, at vi skal kunne regulere sult og mæthed.

Træn i løbet af eller efter arbejdsdagen for at sænke stressniveauet og reducere trangen til søde sager.

Desuden sænkes niveauet af stresshormoner i kroppen efter en træningsøvelse. Når vi føler os stresset, bliver vi også mere sultne efter søde sager og hurtig energi. Det bedste er derfor at træne i løbet af eller efter arbejdsdagen for at sænke stressniveauet og reducere sukkertrangen. Det er også godt at træne inden job, da det øger oxygenomsætningen i kroppen i løbet af dagen og bidrager til at mindske stresshormoner. Samtidig med at du derved vil vælge bedre mad i løbet af hele dagen, får du også bedre koncentrationsevne og bliver mere produktiv.

Ikke spis kalorier du allerede har brugt. Der findes en almen fælde, som du bør være opmærksom på. Det er ikke helt unormalt at tænke, at du kan tillade dig flere søde sager, hvis du træner regelmæssigt. Der er selvfølgelig lidt en sandhed i det, men husk at det er langt nemmere at spise 500 kcal end at forbruge dem. Sammenlign en times jogging med 1,5 dl nødder eller 100 gram chokolade.

Spis med én gang efter træning

Efter en hård træningsøvelse er det normalt ikke at føle sig sulten. Det har med stress at gøre. Under selve træningen øges niveauet af stresshormoner faktisk, og det er først lidt tid efter, ved hjælp af den øget oxygenomsætning, at niveauet sænkes.

Det ville ikke have været så praktisk, hvis vi før i tiden måtte stoppe op og spise, mens vi løb fra en bjørn. Den funktion sidder stadig i os i dag, selvom det ville være bedre, hvis kroppen skreg efter proteiner efter træning.

Hvis du vil tabe dig, lyder det måske rigtigt ikke at spise, når du ikke er sulten. Men du skal altid spise efter træning. Kroppen skal bruge proteiner for at opbygge muskelmassen, som netop er brudt ned og kulhydrater er musklernes og hjernens vigtigste brændstof.

At træne regelmæssigt er ganske enkelt noget af det bedste, du kan gøre for dig selv. Når du træner, føler du dig bedre og spiser bedre. Når du spiser sundt, får du mere energi til træningen og bedre træningsresultater.