Dette bør du vide om smoothier

Er du en af dem, der ofte tager en smoothie som mellemmåltid eller efter træning? Så er der et par ting, du bør vide.
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mad

En smoothie kan indeholde lidt af hvert, men normalt består den af ét eller flere stykker frugt og nogle gange af et mejeriprodukt. Det, du skal vide, er, at mætheden bliver mindre i drikkeform, end når du spiser frugten hel, selvom kalorieindtaget er det samme. 

Tag for eksempel den mæthedsfølelse, du får af en banan, et par håndfulde blåbær og to appelsiner. Hvis du spiser frugterne i hel form, bliver du mere mæt af dem, end hvis du bruger dem i en smoothie. Der er også stor forskel på, hvor længe mæthedsfølelsen varer. Det bliver endnu værre, hvis du bruger saftpresseren, som fjerner alle fibre. Så indtager du kalorierne, men mæthedsfølelsen udebliver næsten helt. Det er som regel en dårlig idé at drikke kalorierne, i hvert fald hvis dit mål er at gå ned i vægt. 

Proteinindhold 

Frugtbaserede smoothier indeholder mange vitaminer, mineraler og antioxidanter, men ingen proteiner. Ved at tilsætte et mejeriprodukt øger du proteinindholdet, hvilket kan være en god idé, hvis du træner. Kvark indeholder mere protein end yoghurt og giver en stor mæthedsfølelse. Hvis du godt kan lide smoothier med mejeriprodukter, bør du altid bruge natural-udgaven af et produkt. Frugt og bær giver dig den sødme, du har trang til, og der er ingen grund til at søde smoothien yderligere. 

En smoothie i farten 

Det er også blevet mere almindeligt at købe en smoothie eller juice, når man er på farten. I de fleste tilfælde har du ingen anelse om, hvad den består af. Et godt råd er at bede om at få udspecificeret ingredienserne og kalorieindholdet. Det er ikke usædvanligt, at en smoothie, som du køber, indeholder lige så mange kalorier som et aftenmåltid. Og det var jo ikke meningen, da du købte den, men snarere at du traf et sundt valg. 

Smoothie med grøntsager 

Et sidste tip er at lade smoothier bestå af både frugt og grøntsager. En grøn smoothie, som indeholder spinat eller kål, giver en masse næring, og det bliver ikke mindst meget lettere at få de anbefalede 500 gram om dagen i stedet for at spise samme mængde i rå form. 

Hvis du har børn, der ikke kan lide grøntsager, er dette en enkel løsning på problemet. Bland mango, banan, babyspinat og frisk basilikum og kald det en mangosmoothie. Så er du sikker på succes.