10 vigtige kostråd

Næsten hver 5. voksne dansker er svært overvægtige. Her får du 10 sunde og effektive kostråd til vægttab
Kristine Symreng
ernæringsekspert
Kategori
Mere om træning

1. Drop slik, is, kager og boller  

Vi skal selvfølgelig kunne unde os selv noget godt af og til, men hvis du vil tabe dig, er dette det absolut vigtigste. Disse ting indeholder flest kalorier uden at gøre dig mæt eller uden at tilføre dig energi. Det er derfor vigtigt at finde gode alternativer. Skær frugt i små stykker eller lav en frisk og næringsrig smoothie.  

2. Lad halvdelen af alt det du spiser bestå af frugt og grønt 

Ved at reducere størrelsen af portionerne og fylde dem op med grøntsager, indtager vi færre kalorier og holder os samtidig mætte. Skift mellem forskellige farver og mellem tilberedte og rå grøntsager. Spis et stykke frugt efter maden, hvis du har lyst til noget sødt, eller spis det som mellemmåltid. Frugt indeholder en række vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter. 

3. Spis proteiner regelmæssigt i løbet af dagen 

Proteiner giver en god mæthedsfølelse pr. kalorie. Regelmæssig indtagelse af proteiner i løbet af dagen er også med til at bevare muskelmassen, når du taber dig. Skift fx mellem skyr, hytteost, æg, fisk, kylling, bønner og linser. 

4. Reducer fedtindtaget 

Fedt indeholder mere end dobbelt så mange kalorier som kulhydrater og proteiner. Fedt skal heller ikke omdannes i kroppen for at kunne lagres. Det er derfor vigtigt at reducere fedtindholdet i kosten for at holde fedtindtaget og kroppens fedtreserver på et lavt niveau. Sørg for at det fedt, du indtager er af god kvalitet fra fed fisk, avokado, olivenolie og nødder.  

5. Spis kulhydrater med mange fibre 

Fiber mætter og er næring til de gode bakterier i maven. Hvidt brød kan derfor med fordel udskiftes med groft rugbrød (jo højere fiberindhold jo bedre). Fokuser på havregryn, quinoa, fuldkornsbulgur og rodfrugter i stedet for pasta og ris. Disse fødevarer indeholder flere fibre, og du bliver mæt af en mindre mængde mad samtidig med, at de gode bakterier i maven får næring. En god bakterieflora kan beskytte mod overvægt og stofskiftesygdomme (2).  

6. Spis en gulerod før maden 

Hvis du er hundesulten, når du begynder at spise, er det sværere at styre uden om f.eks. hvidt brød og fed sovs. Tag gerne en gulerod eller peberfrugt før måltidet, eller drik et glas vand. Så er du tilpas sulten til aftensmaden. 

7. Spis kun én portion 

Beslut dig på forhånd for, hvor meget du skal spise, og hold dig til det, du lægger på tallerkenen. Husk, at det tager lidt tid, før mæthedshormonerne aktiveres. Spis  derfor langsomt og nyd maden. Du vil blive forbavset over hvor lidt mad, der skal til for at gøre dig mæt. 

8. Stop med at drikke kalorier 

Uanset om det er en næringsdrik eller ej, vil den ikke mætte lige så godt som fast føde. Derfor er det smart at spise en hel frugt og ikke kun drikke den i en smoothie eller juice. Drik vand i stedet for andre drikke - både til maden og generelt når tørsten skal slukkes. Vandet må gerne indeholde citron, agurk, mynte eller jordbær for en frisk og god smag. 

9. Vær mæt når du køber ind 

Du har sikkert lagt mærke til, at indholdet i indkøbskurven afhænger af, om du er sulten eller mæt, når du køber ind? Og at hylderne med slik ofte er placeret lige ved kassen? Hvis du er mæt, når du køber ind, vil du vælge madvarer, som du ved, du bør spise. Hvis du ikke har noget usundt i huset, når du får lyst til noget lækkert, er der meget større sandsynlighed for, at du holder dig til kostplanen.  

10. Overkompenser ikke for det, du forbrænder under træning 

Du må gerne føle dig dygtig, når du har gennemført et hårdt træningspas, men husk, at du nemt kan komme til at indtage alle de kalorier, du lige har forbrændt. Træningen vil aldrig være forgæves, mens vægttabet vil sandsynligvis udeblive.  

Og til slut: Husk at nyde vejen til en sund livsstil, som også er en god idé at fortsætte med efter, at du har nået målvægten. Spis sund mad, som du kan lide sammen med venner og familie. 

Er du i tvivl om, hvordan du skal træne for at tabe i vægt? Vi har gjort det nemt for dig og samlet alle vores træningstilbud til dig, som ønsker at tabe dig.