Armtræning derhjemme - tips og teknik til armøvelser

Uanset om du er øvet eller nybegynder på området, er der mange gode øvelser til dig, der gerne vil træne dine arme derhjemme. Det er ofte tilstrækkeligt at træne med din egen kropsvægt, men vil du have en ekstra udfordring, kan du bruge håndvægte, når du laver armøvelserne. En af fordelene ved at træne arme er, at du ofte også får en stærkere ryg, skuldre og bryst med i købet. Grunden til dette er, at mange af musklerne i armene arbejder sammen med hele overkroppen, hvilket betyder, at du automatisk aktiverer flere muskelgrupper.
SATS Online
Kategori
Mere om træning

Armøvelser du kan træne derhjemme 

Her finder du tips til styrkeøvelser til arme, som du kan træne derhjemme – både med og uden vægte. Push-ups er en klassiker, som du kan klare uden andet udstyr, men øvelser som hammer curls eller skullcrushers fungerer bedst med et par håndvægte. 

Push-ups

Du er sikkert allerede bekendt med push-ups. Denne armøvelse er meget populær, fordi den kan udføres på mange forskellige måder, så det passer til den enkelte. 

Hovedsageligt musklerne i brystet, forsiden af ​​skulderen og triceps trænes i denne øvelse. Derudover træner du også dine kernemuskler. 

Sådan udføres push-ups

 1. Stå på alle fire på gulvet.   

 2. Flyt fødderne tilbage, så du står på tæer og hænder i en plankestilling. En bred position med benene bidrager til mere stabilitet, du kan derfor udfordre din balance ved at placere fødderne tættere sammen. Det er almindeligt at placere hænderne i skulderbredde, men dine hænder kan placeres bredt eller smalt, alt efter hvilke muskler du ønsker at træne.

 3. Sænk hele kroppen kontrolleret ned mod jorden, med en bøjning i albuen, uden at slippe dig selv helt. Tænk på at bevare stabiliteten i maven og ryggen.

 4. Når du har sænket dig selv, presser du dig selv op igen med dine arm- og brystmuskler.

 5. Gentag i et bestemt antal repetitioner.

En klassisk push-up passer til dig, der allerede har en vis styrke i overkroppen. En nemmere variant af øvelsen er “excentriske push-ups”, som går ud på, at du sænker dig kontrolleret ned på maven og derefter løfter dig selv op ved hjælp af både arme og knæ. En af vores trænere, Scott, guider dig igennem forskellige variationer af øvelsen:

Er du helt nybegynder og vil du i gang med at træne dine arme derhjemme, kan du starte med at stå på knæ og arbejde på dine skuldre og skulderblade. Denne variation af push-up'en giver dig mulighed for at starte roligt og vænne din krop til stillingen. Scott viser, hvordan denne variation udføres:

Hvis du vil have en lille udfordring, kan du udfordre din balance og fleksibilitet lidt ekstra. Ved at tilføje en rotation i slutningen af ​​push-up'en træner du både koordination og smidighed. Følg Scott i denne øvelse:

Hammer curl 

I denne øvelse træner du forsiden af ​​overarmene, men også dele af underarmen. 

De muskler, der trænes i denne øvelse, er primært biceps, og sekundært underarmene. 

Sådan udføres en hammer curl

 1. Stå med benene i hoftebreddes afstand. Hold en håndvægt i hver hånd, og dine arme tæt på din krop. Hold håndvægtene parallelt med dine fødder i et "hammergreb".

 2. Løft håndvægtene på en kontrolleret måde mod skuldrene ved at bøje albuen. Albuen og overarmen skal være i samme position under hele øvelsen. 

 3. Før herefter håndvægtene langsomt ned mod udgangspositionen. Sørg for at undgå at svinge med armene - alle bevægelser skal kontrolleres. Reducer eller øg vægten hvis nødvendigt, du kan også variere mellem at lave øvelsen med en eller begge arme ad gangen. 

 4. Gentag et bestemt antal gange.

Vår trener, Shora, tar deg gjennom øvelsen:

Skull crushers 

Denne øvelse fokuserer på musklerne på bagsiden af ​​overarmen, specielt triceps. På grund af ​​håndvægtene får du også noget underarmstræning.

Sådan udføres skullcrushers

 1. Lig på ryggen. Lad benene være bøjede med lidt plads. 

 2. Hold en håndvægt i hver hånd, med strakte arme lige op fra skuldrene. 

 3. Bøj derefter albuen, så du bringer begge håndvægte til hver side af dit hoved. Hold albuen i samme position under hele øvelsen. Vinklen i slutpositionen skal være omkring 90 grader. 

 4. Før håndvægtene tilbage til startpositionen på en kontrolleret måde. Husk at presse lænden ned mod jorden, så du får stabil støtte fra kernemuskulaturen. 

 5. Gentag i det ønskede antal gange.

Brug håndvægte med en vægt der passer dig, ellers kan du også sagtens lave øvelsen uden håndvægte. Det kan være en god ide, at vænne sig til øvelsen først, ved for eksempel at lave øvelsen et par gange uden håndvægte.

Vår trener, Shora, tar deg gjennom øvelsen: 

Træn med et helhedsperspektiv 

Variation i armtræningen er vigtig. Det er en fordel at skabe en stabilitet, der hjælper de forskellige muskelgrupper med at fordele vægten sikkert. Hvis du for eksempel vil øge belastningen af ​​triceps, skal resten af ​​de tilhørende muskler være klar og stabile til den øgede vægt. Det kan for eksempel være godt at træne ryg og skuldre, da de ofte indgår i mange armøvelser. Husk at variere din træning og fokusere på flere forskellige muskelgrupper, enten i én træningssession eller over flere træningssæt 

Læs mere om, hvordan du træner styrke derhjemme! 

Hvor ofte skal du træne dine arme? 

En generel anbefaling er at træne en muskelgruppe to til tre gange om ugen. Da armtræmning ofte omfatter skuldre og bryst, er det godt at strukturere dine træningssessions, så disse muskelgrupper får lidt hvile mellem hver gang.

Opvarmning og restituering hjælper dig med at træne sikkert. Visse undersøgelser indikerer også, at dette kan reducere træningssmerter og stivhed. Det er faktisk, når du hviler efter træning, at musklerne bygges op og bliver stærkere. Når du er lidt stiv og stiv efter en træning, er det vigtigt, at muskelgrupperne restituerer ordentligt. Skånsom fysisk træning i mellem hver gang er fint. At gå en tur eller lignende aktivitet kan gøre meget for at blødgøre kroppen og mindske eventuel stivhed. 

Gode tips til armtræning i hjemmet som nybegynder

Hvis du for nylig er begyndt at træne dine arme derhjemme, er et godt tip at tage det roligt i starten, og gradvist øge belastningen. Så lader du din krop og muskler vænne sig til dine nye rutiner, hvilket yderligere er med til at mindske risikoen for skader og overbelastning. 

Du kan altid tilpasse alle øvelser, så de passer til dig og dine krav. Træning er altid mere eller mindre belastende, men det skal aldrig være smertefuldt! Føler du smerter, mens du laver en øvelse, er det bedre ikke at lave det og hellere finde en anden variant, der passer bedre til dig og din krop. 

Her kan du læse mere om vores træner Johans bedste tips til at komme i gang med en alsidig træning, der styrker hele kroppen!  

Træn derhjemme med SATS Online

I SATS Online-appen kan du træne, når det passer dig, eller inviter dine venner og lav en træningssession sammen. Vi har over 750 træningssessioner for alle niveauer!