Derfor er det vigtigt at træne fleksibilitet

Med en stressende hverdag med arbejde og en kalender fyldt med sociale arrangementer, er der ikke altid tid til at prioritere fleksibilitet. Det er let at vælge 30 minutter med styrketræning eller jogging og føle at det er meget mere effektivt end en yogatime.
Tiril Elstad
Kategori
Mere om træning

Dette kaldes en bjørnetjeneste. Desværre er det ofte sådan, at det netop er de personer, der kunne have størst gavn af yoga, der aldrig prøver. Måske kan forskningen herunder motivere personer med stivhed i kroppen til at deltage? 

Mange sidder på kontor hele dagen. Jobbet har førsteprioritet og man når ikke mere end konditions- og styrketræning på vej hjem til sofaen. Man bliver stærk og udholdende. Men er den fysiske sundhed på plads? – Nej. 

Mangler grundlæggende bevægelighed 

Selv om ens eget træningsregime er effektivt, glemmer man "the basics". Det er overraskende, hvordan tilsyneladende energiske og stærke atleter mangler grundlæggende bevægelighed (Tim Ferris). Med tiden får man kortere hasemuskulatur, stiv nakke, musehånd og ondt i ryggen. 


Større bevægelighed kan reducere rygproblemer og muskelsmerter væsentligt. 


Kroppen bliver vant til de samme repetitive bevægelser og er god til disse, men skuldrene er blevet stive, og man kan glemme alt om at røre sine egne tæer eller sidde behageligt på gulvet uden støtte i ryggen. Kroppen er måske nok stærk, men den er skæv, stiv, smertende og mere udsat for skader. 

Kan yoga hjælpe? 

Cheema et al. (2013) gennemførte et studie for at finde ud af, om man kan forbedre smidigheden hos kontorfolket. Tre gange om ugen blev der undervist i Hatha-yoga i frokostpausen, og efter 10 uger havde yogagruppen gjort store fremskridt ved bevægelighedstestene. 

Kontrolgruppen, som ikke udførte yoga, opnåede derimod faktisk dårligere resultater ved anden måling. Yogas evne til at forbedre smidigheden understøttes af flere studier (Chen 2008 og 2010; Rachiwong et al. 2015; Cowen et al. 2005). 

Større bevægelighed kan reducere rygproblemer og muskelsmerter væsentligt. Derudover får man også en bedre holdning, som siges at kunne forlænge livet og øge sandsynligheden for at klare sig godt ved en jobsamtale (Cuddy 2012). 

Dette tyder på, at det måske ikke er så dumt at prioritere yoga for dem, der arbejder meget. Det er tværtimod en god investering for at øge produktiviteten via større bevægelighed, færre smerter og øget fokus. 

Er yoga altid godt? 

For en person, der altid har dyrket meget styrketræning men kun lidt bevægelighed, vil mange yogaøvelser kunne skade leddene. Knæskader ses hyppigt, når knæskallen falder indad på grund af manglende fleksibilitet i hofterne. Skulder- og håndledssmerter kan opstå ved fejlstilling i yogastillingerne. 

Mange kan også risikere rygskader, hvis en uerfaren instruktør korrigerer fejl. Stærke atleter har nemlig ofte en meget kort hasemuskulatur, og det gør, at ryggen får ekstra belastning ved foroverbøjning. 

Det er derfor vigtigt, at man går til en erfaren og certificeret yogainstruktør, som kan introducere dig til yoga på en tryg måde. Vi har alle et forskelligt udgangspunkt og man bør tilpasse sin træning derefter. 

Ellers er der ingen begrænsninger - der findes et utal af forskellige yogastile, der er gode for forskellige typer af smidighed. Hvis du gerne vil finde din stil, så tag et kig på denne artikel: Hvorfor er vi stive, og hvordan kan yoga hjælpe. 

Fristet til at prøve selv? Tjek ud SATS’ tidsplan her.