Opnå en bedre søvn med yoga

Ligesom vi skal spise, drikke og trække vejret for at kunne leve, skal vi også sove. Alligevel er søvn et af vores store medicinske mysterier, og næsten hver tredje person har søvnproblemer. Er du en af dem? Yoga kan være løsningen for dig.
SATS
Kategori
Mere om træning

Søvnproblemer 

Søvnproblemer er almindelige og kan have mentale og fysiske konsekvenser for vores helbred (FHI). Selvom vi ved ret lidt om de fysiologiske aspekter ved søvn, viser erfaringen, at den har stor betydning for vores sundhed. Blandt andet er søvn en vigtig forudsætning for energi i hverdagen, et stærkt immunforsvar, og den hjælper hjernen med at sortere vores indtryk.  

Da søvnløshed er et af vores højst prioriterede folkesundhedsproblemer (FHI), er der inden for de seneste år forsket en del inden for området. Yoga er et værktøj, der er blevet undersøgt i kliniske studier, og resultaterne er lovende. 

Hvad siger videnskaben 

Forskere har undersøgt effekten af yoga på søvnen hos mange forskellige grupper. Forskellige kliniske studier har vist, at yoga kan reducere søvnproblemer hos kvinder i overgangsalderen (Newton et al. 2014), blandt ældre (Chen et al. 2010), cancerpatienter (Mustian et al. 2013; Cramer et al. 2016), kvinder med slidgigt (Taibi et al. 2011) og i øvrigt raske voksne med søvnproblemer (Khalsa 2004). 

Dette kan forhåbentlig give inspiration til at starte på eller prioritere yoga i dit liv. Men hvad er det med yoga, der gør, at det giver en bedre søvn? Her har forskningen ikke nogen klare svar, men der er teorier, der er værd at nævne: 

Et yoga-medicinsk perspektiv 

Pranayama: Hvis problemet er indsovningen, kan det hjælpe at dæmpe stresshormonerne i kroppen. De gør nemlig, at hjertet slår hurtigere og at du holder dig vågen. Pranayama er rolige og regelmæssige vejrtrækningsøvelser, som kan bidrage til at sænke pulsen og dæmpe stresshormonerne og det sympatiske nervesystem.  

Meditation: Meditation kan lede tankerne væk fra morgendagens bekymringer eller dømmende impulser. Det dæmper tankemylderet og byder søvnen velkommen. 

Afslapningsøvelser: Dette er en anden kendt teknik inden for yoga, som kan fremme søvnen. For at falde i søvn kan man for eksempel systematisk arbejde sig gennem ansigtsmuskulaturen - slappe af mellem øjenbrynene, i tinningen, i tungen og i kæben. Til sidst kan du lukke øjnene tungt i. Du giver dig hen til tyngdekraften og søvnen. 

Yogafilosofi: Udover direkte øvelser i vejrtræning, meditation og afslapning kan du have gavn af en yogisk livsstil. 

Asanas: De fysiske stillinger og sekvenser i yoga kan reducere spændinger og smerter i kroppen - og således bidrage til en bedre søvn. 

Start på yoga! 

Fordelen ved yoga er, at øvelserne er enkle at lære og at de kan udføres gennem hele livet. Du vil efterhånden finde frem til en eller flere typer af yogatræninger, der netop passer til dig. Gør noget ved søvnen gennem yoga og få ekstra energi nu og fremover! Læs mere om yoga i vores ultimative yogaguide her

Overvejer du, om yoga kunne være noget for dig? Her finder du en oversigt over udvalgte hold, så du kan blive mere smidig og komme ned i omdrejninger.