Sådan træner du på et løbebånd

Vi giver dig de bedste tips til, hvordan du kan løbe mere effektivt, og hvordan du tilpasser træningen på løbebåndet.
Runar Sæther
Master trainer Indoor Running, SATS
Kategori
Mere om træning

TEKNIK BEHØVER IKKE AT VÆRE KOMPLICERET

Gennem hele vores opvækst har vi tilegnet os vores helt egen løbeteknik. Målet er ikke at ændre denne, men at fokusere på små justeringer, som kan gøre din løbeteknik mere effektiv. Det handler primært om:

  1. Holdning

  2. Skridtlængde

  3. Skridtfrekvens

HVAd ER DEN STØRSTE FORSKEL PÅ at LØbE PÅ løbebånd OG UdENDØRS?

At løbe på løbebånd giver en langt mere ensidig belastning på et hårdt underlag. Når du løber udendørs, varierer du underlaget i form af grus, sti, asfalt og græs, så brug derfor noget tid på at vænne kroppen til at løbe på løbebånd. Hvis du kan mærke en antydning af smerter eller ubehag, som kan det skyldes løbetræningen, tag hellere en ekstra hviledag eller variér med anden træning.

HVORFOR ANBEFALES DET at sætte STIGNING PÅ løbebåndet TIL 0,5-1,5%?

Når du løber udendørs, og din krop bevæger sig fremad, vil der altid være noget vindmodstand. På løbebåndet er det båndet, der bevæger sig og ikke dig. Det vil altså sige, at du undgår vindmodstanden. Løbebåndet er til gengæld et meget stabilt underlag, som gør, at du aktiverer muskulaturen i mindre grad. Dette kompenserer vi for ved at løbe med lidt stigning på løbebåndet.

FORSLAG TIL Træning på løbebåndet

Intervaløvelser såsom 45/15 og 4x4 er perfekt på løbebåndet, men det kan også være sjovt at prøve noget andet. Hvad med at prøve en kombinationsøvelse, hastighedsøvelse eller en progressiv øvelse?

Kombinationsøvelse

Du løber først 10 minutter lige under eller på din mælkesyretærskel. Derefter sætter du hastigheden ned til jogging i 3-5 minutter. Afslut med korte intervaller, eksempelvis 10x60 sekunder med 30 sekunders pause imellem. Vær kreativ og prøv forskellige varianter.

Hastighedstræning

2 minutter hurtigt/1 minut langsomt. 5-15 repetitioner afhængig af dit eget niveau. Er du helt ny, kan du lave øvelsen omvendt; gå i 2 minutter, løb/jogging 1 minut. Samme antal repetitioner. Du er hele tiden på løbebåndet og kan justere hastigheden op/ned.

Husk også at du før alle hastighedsøvelser skal sørge for en god opvarmning, gerne i 15-20 minutter.

Er du interesseret i konditionstræning? Her finder du et udvalg af vores tilbud til dig, som ønsker at få en bedre kondition.