Sandt eller falsk - menstruation og hormoner

Test din viden om menstruation og træning, og bliv klogere.
Kategori
Mere om træning

Påstand 1: Motion kan hjælpe på smerter i forbindelse med menstruationscyklussen

Sandt!

Fysisk aktivitet øger blodcirkulationen og produktionen af endorfiner – et hormon, der virker smertelindrende på kroppen. Få tips til, hvordan du træner efter din cyklus her.

Påstand 2: Mange aktive kvinder oplever, at de tisser ufrivilligt

Sandt!

Urininkontinens (ufrivillig udsivning af urin) er almindelig blandt kvinder, der dyrker sport, der involverer mange hop og tunge løft. Se hvordan du kan styrke bækkenbunden her.

Påstand 3: Kvinder tager på i vægt lige før deres menstruation

Falsk!

Kvinder kan opleve, at de tager på før menstruationen, men i de fleste tilfælde er det blot en ændring i væskeophobningen i kroppen. Det får mange til at føle sig oppustede, men de tager ikke nødvendigvis på i vægt.

Påstand 4: Menstruation ved brug af p-piller, p-ring og p-plaster er den samme som perioden uden hormonel prævention

Falsk!

Disse kombinationspræparater blokerer for kroppens egen produktion af kønshormoner. Menstruation ved brug af p-piller, p-ringe og p-plastre kan derfor ikke bruges som tegn på, at kroppen er i balance. Her vil menstruationen komme uanset om kroppen er i balance eller ej.

Påstand 5: Alle kvinder kan opleve ubehag i forbindelse med menstruation

Sandt!

Både naturligt menstruerende kvinder og kvinder på hormonel prævention kan opleve symptomer som f.eks. menstruationssmerter, mave/ryg/ledsmerter, ømme bryster og humørsvingninger. At tilpasse træningen efter cyklussen kan sikre, at du får optimalt udbytte af træningen. Læs mere om, hvornår du skal træne roligt, og hvornår du kan give den max gas i artiklen "Cycle training: Go with the flow"

NB: Hvordan menstruationscyklussen påvirker kvinder er meget individuelt. Dette er kun generelle råd, og vi anbefaler, at du kortlægger din cyklus for at finde ud af, hvad dine behov er i de forskellige faser.