Cycle training: Go with the flow

Her får du tips til, hvordan du træner efter din cyklus. Det er vigtigt at pointere, at der er individuelle forskelle på, hvordan menstruationscyklussen påvirker kvinder. Her giver vi kun generelle råd og vi anbefaler, at du kortlægger din cyklus for at finde dine behov i de forskellige faser.
Kategori
Mere om træning

Hvorfor skal jeg træne efter min cyklus?

 • Du kan optimere træning og total belastning i hverdagen ud fra, hvad du har brug for i de forskellige faser af cyklussen.

 • Når du følger din menstruationscyklus vil der være en naturlig periodisering af træning ud fra, hvad din krop har brug for. Træn roligt, når du mærker ubehag, der påvirker træningen. Træn hårdt, når du har overskud og få smerter.

 • Du får flere gode træningsdage, hvis du lytter lytter til din krop og tilpasser din træning kroppens behov.

Hvordan lære din cyklus bedre at kende

 • Skriv datoen for den første blødningsdag ned. Første blødningsdag er dag 1 i din cyklus.

 • Noter dine symptomer. Tjek ind med dig selv hver aften og skriv eventuelle fysiske og/eller psykiske symptomer, du har oplevet, ned.

 • Evaluer de daglige parametre - giv en vurdering af dit humør og din søvn.

Typiske symptomer

Fysiske symptomer

 • Menstruationssmerter

 • Blødningsmængde

 • Ondt i mave, ryg og eller led.

 • Oppustethed

 • Ømme bryster

 • Forstoppelse/diarré

 • Hovedpine

 • Øget/reduceret kropstemperatur

 • Klæbrig udflåd

 • Øget/reduceret appetit

Mentale symptomer

 • Humørsvingninger

 • Irritabel

 • Motiveret

 • Deprimeret

 • Emotionel

 • Trist

 • Glad

Fire faser af cyklustræning

For at gøre det lettere at træne efter din cyklus har vi visuelt opdelt cyklussen i fire trin, startende fra den første menstruationsdag. Længden af de forskellige faser er individuel, og bestemmes primært af antallet af blødningsdage, samlet cykluslængde og hvornår i cyklussen du har ægløsning. Ægløsningen er overgangen mellem fase 2 og fase 3. En positiv ægløsningstest, en 0,2-0,5 graders stigning i kropstemperatur og cremet udflåd er tegn på ægløsningen i denne periode.

Her giver vi dig tips til, hvilken type træning du bør lave i de forskellige faser. Husk altid at lytte til din krop, og at det er individuelt, hvordan menstruationscyklussen påvirker kvinder.

Fase 1: Menstruation. De første 3-6 dage

I denne periode er koncentrationen af de kvindelige kønshormoner lav. Mange oplever menstruationssmerter og nedsat energiniveau i disse dage. Tilpas derfor din træning til din dagsform! Det er helt okay at reducere intensiteten, volumen og/eller frekvensen af træningsøvelserne. Men vidste du, at træning kan hjælpe mod gener og smerter i denne periode? Fysisk aktivitet øger blodcirkulationen og produktionen af endorfiner - et hormon, der virker smertelindrende på kroppen. Yoga, rolig udholdenhedstræning, mobilitet og dans er eksempler på træning, som kan føles godt at gennemføre i denne fase.

Fase 2: Tidligt i cyklussen. Varer ca. 10-18 dage

Østrogenniveauet stiger i denne periode og når et højdepunkt lige før ægløsningen. Mange kvinder oplever at føle sig friske i denne periode. Brug dagene med et højt energiniveau til at gennemføre gode cardio- og/eller styrketræninger med maksimal indsats. Vil du øge din muskelmasse og styrke? Så kan det være, at du får en øget effekt af en større volumen med maksimal styrketræning i denne periode. Glem ikke hvile/rolige træninger mellem de hårdere træninger.

Fase 3: Sent i cyklussen. Varer ca. 8-10 dage

Denne fase kommer efter ægløsningen. Koncentrationen af både progesteron og østrogen er høj i denne periode. Du føler dig måske ikke så frisk som før ægløsningen, men få oplever negative effekter som følge af deres cyklus ved træning i denne fase. Kontinuitet i træningen er vigtig for et godt helbred og præstationsudvikling. Fortsæt med faste elementer af din sædvanlige træning, men er overskuddet og motivationen der ikke helt, kan det hjælpe at træne med en ven. Tilpas intensiteten og varigheden til din dagsform og lyt til din krop!

Fase 4: PMS. Sidste dage før menstruationen

Østrogen- og progesteronniveauet falder, og i denne fase oplever mange kvinder PMS. Det er ret almindeligt at opleve fysiske og psykiske symptomer, der kan påvirke energiniveauet og kvaliteten af træningen. Vær god mod din krop, undgå ikke træningen, men reducer træningens intensitet, frekvens og/eller volumen, hvis du oplever meget ubehag. Rolig træning som yoga og træning med venner kan hjælpe med PMS-symptomer.

Er du på hormonprævention?

Hvordan du tilrettelægger træning til hormonprævention, afhænger helt af, hvordan præparatet påvirker dig. Blandt dem, der bløder regelmæssigt på hormonprævention, er der mange, der oplever de samme symptomer, som naturligt menstruerende kvinder oplever i deres menstruation. Hvis dette er tilfældet for dig, kan det være en god idé at følge træningsrådene for fase 1.

På progesteronpræparater kan det være mere udfordrende at kortlægge din cyklus, fordi du mister din menstruation, hvilket er det bedste referencepunkt. Så skal du kortlægge 3 måneder i stedet for 3 cyklusser. Måske finder du symptomer, der forekommer regelmæssigt den 15. dag i hver måned? Så kan du bruge dette som referencepunkt i din cyklus.

Vores personlige træner, Camilla, træner efter sin cyklus

Camilla Finn arbejder som personlig træner i SATS, og har trænet periodiseret siden november sidste år og elsker det! Camilla skal til efteråret deltage i Ironman-konkurrencen, hvor hun skal svømme 3,8 kilometer, cykle 180 kilometer og derefter løbe 42 kilometer - alt sammen på én dag. Hun ledte efter en enkel måde at styre træningen på, og få den til at fungere i en travl hverdag. Hun fandt et forskningsstudie om periodisk træning baseret på menstruationscyklussen og besluttede at give det en chance.

For Camilla er hendes form bedst midt i cyklussen og cirka ti dage frem. Hun træner cykling, løb eller svømning som base, men med forskellig intensitet alt efter menstruationscyklus.

”At træne, når både motivationen og energiniveauet er lavt, kan få enhver til at miste lysten til at træne. Ved at lære mere om din egen krop og cyklus kan du justere intensiteten og hvornår du kan presse dig selv lidt ekstra, og hvornår du skal hvile eller lave simple øvelser.”


Læs mere om menstruationscyklus og træning