Kvinder i overgangsalderen: Hvordan træning kan forbedre livskvaliteten

Siv har stor erfaring som Personlig Træner i SATS, og er specialiseret i kvinders sundhed og overgangsalder. Her fortæller hun, hvorfor det er så vigtigt at starte eller vedligeholde træning i overgangsalderen.
Kategori
Mere om træning

Sådan bør du træne i overgangsalderen

Når kvinder kommer i overgangsalderen, sker der ændringer i kroppen, som kan påvirke trænings- og energiniveauet. Siv peger på, at det derfor er vigtigt at tilpasse træningen.

”Østrogen- og testosteronniveauet falder, mange oplever hedeture og andre symptomer, som ofte fører til dårlig søvn. Hvis du ikke sover godt, får du mindre energi, og kvaliteten af din træning forringes.«

Siv fortæller, at kvinder i overgangsalderen er forskellige, med forskellig træningsbaggrund og forskellige symptomer, der påvirker træningen, og derfor er der individuelle behov. Hun anbefaler at lytte til din egen krop. Kvinder, der sover dårligt, bør tage højde for dette, når det kommer til antal træninger og intensitet. Styrketræning med tungere vægte, og længere pause mellem sættene, anbefales til kvinder i overgangsalderen, som har et lavere energiniveau.

”Det vigtigste er at styrke de store muskelgrupper, såsom lår, balder, bryst, ryg og core. Styrketræning med vægte skal føles tungt, men sikkert. Start forsigtigt og øg gradvist vægten."

Sundhedsmæssige fordele ved at træne i overgangsalderen

Vi spørger Siv, hvor vigtigt det er for kvinder at dyrke motion i overgangsalderen, og hvad de sundhedsmæssige fordele er. Siv lyser op og siger "Åh, det er så vigtigt!" Her er fordelene:

  • Du kan halvere dine hedeture* og sove bedre

  • Du forebygger osteoporose (med reducerede østrogenniveauer øges risikoen for osteoporose)

  • Du forebygger demens og Alzheimers

  • Du mindsker risikoen for mange livsstilssygdomme, såsom flere former for kræft og hjerte-kar-sygdomme

  • Du bliver stærkere og strammere

  • Med flere muskler øges forbrændingen

  • Du bliver gladere! Motion frigiver det glade hormon endorfin

  • Du kan lave de aktiviteter, du vil, fordi du er stærk nok til det

  • Mindre "smerter" i muskler og led

  • Motion frigiver hormonerne østrogen og testosteron, og det kan hjælpe på hormonelle udsving

*Undersøgelsen, der viser, at styrketræning kan reducere hedeture, kan findes her.

De mest almindelige træningsfejl kvinder i overgangsalderen laver er: a) ikke at dyrke motion, b) at træne med for let belastning, c) kvinder der har trænet med høj intensitet før overgangsalderen, fortsætter i samme tempo, og kan dermed få en dårlig oplevelse.

Hun fortæller, at mange kvinder, der er veltrænede, fortsætter i samme spor som tidligere. De træner med høj intensitet, og oplever at kroppen ikke er i stand til det samme, og nogle mister motivationen. Det kan komme fra dårlig søvn, mindre energi og behovet for længere restitutionstid. Hun anbefaler derfor styrketræning og længere pauser.

6 træningsøvelser for kvinder i overgangsalderen

Siv har samlet nogle forslag til træningsøvelser, der passer til de fleste. Det er styrkeøvelser, der udføres både i maskiner, med vægte og med egen kropsvægt. Siv anbefaler at lave 10-12 gentagelser, i 3 omgange.

1. Lat Pull Down

2. Seated Row Cable Wide Grip

3. Seated Chest Press, Machine

4. One Leg Deadlift, Kettlebell

5. Leg Press, Machine

6. Russian Twist

Du finder flere træningsøvelser, som du kan lave i centeret eller derhjemme her: Øvelser.

En personlig træner kan hjælpe dig i gang

Siv har arbejdet som Personlig Træner i over 10 år. Hun har specialiseret sig i kvinders sundhed, og i særdeleshed træning for kvinder i overgangsalderen. Siv har hjulpet mange kvinder med at blive stærkere og få en bedre livskvalitet.

”Som Personlig Træner hjælper vi dig med at tilrettelægge træningen efter dine behov og udgangspunkt. Hver krop er forskellig, og sammen finder vi ud af, hvad der virker for dig. Det, der er vigtigt for mig som Personlig Træner, er at skabe gode træningsrutiner; find motionsformer, du godt kan lide og føler du kan mestre, som giver dig en bedre livskvalitet."

Vores personlige trænere har viden og ekspertise til at tilpasse træningen til dine behov. Vil du begynde at træne, men er du i tvivl om, hvor du skal starte? Så kan en personlig træner være en god investering.

Find en personlig træner, der passer til dig

Med vores "Find en personlig træner"-guide kan du få hjælp til at finde en personlig træner, der passer til dig, i et center i nærheden. Vores personlige trænere har stor erfaring, viden og passion for træning. På profilerne kan du lære vores personlige trænere bedre at kende, og læse mere om hvad de er specialiseret i, så du kan finde et godt match.