Træn med en PT og bliv en bedre løber

Uanset om du er nybegynder eller en erfaren udøver som træner op til løb, så vil du få en mere effektiv træning sammen med en personlige træner.
SATS
Kategori
Mere om træning

HVORFOR TRÆNE MED PERSONLIG TRÆNER?

  • Du får en mere effektiv og korrekt træning, så du når dine mål

  • Du kan få kostvejledning og et individuelt tilpasset træningsprogram

  • Du får en tæt opfølgning gennem tests og anden dokumentation

  • Du bliver motiveret til at yde dit bedste

  • At have en fast aftale med en personlig træner gør, at du ikke springer en træning over

  • Mindre risiko for at få skader og overbelastninger


Tænker du, at du er i alt for dårlig form til at træne med en personlig træner, eller er du måske en erfaren løber, der ved det meste allerede? I så fald skal du ikke holde dig tilbage! En personlig træner er en god investering, uanset om du lige er startet med konditionstræning, eller du har løbet et stykke tid.

Når du træner med en personlig træner, vil udgangspunktet altid være din nuværende form og niveau. Det er vigtigt at have en progressiv udvikling, træne korrekt og tage et skridt ad gangen. En personlig træner er vant til at møde alle typer mennesker, der er på forskellige niveauer og dermed tilpasse træningen efter det.

VIGTIGT AT KENDE SIN MAKSPULS

– Mange har et puls-ur, men ikke mange kender sin makspuls. Skal du i den bedst mulige form, er det helt væsentligt at træne i den rigtige pulszone på det rigtige tidspunkt, uanset om det handler om langdistanceløb eller intervaller. Og for de fleste er det fornuftigt at få eksperthjælp til at styre intensiteten og mængden i træningen, sier Bård Solhaug, personlig træner i SATS.

– Det er også vigtigt at se på, hvordan du løber. De færreste har set sig selv løbe, og der er meget en personlig træner kan opfange gennem for eksempel en løbeanalyse. Teknikken er vigtig, både for at forebygge og undgå skader, men også for at have bedst mulig løbeøkonomi. Det handler om at flytte sig mest muligt effektivt fremad.

– Desuden er der mange som glemmer, at styrketræning også er vigtig for at holde sig fri for skader og få et bedre løbeskridt. Generel styrketræning er rigtig godt, men hvis løb og præstation er vigtig, kan det være klogt at tilrettelægge styrketræningen mod det.

FOREBYGGELSE AF SKADER

For mange er det et stort skridt og måske lidt skræmmende at træne med en personlig træner, og de fortsætter hellere på egen hånd. Bård Solhaug gør det klart, at jo dårligere form du er i, desto vigtigere er det at få en god start.

– Jeg ser stadig, at folk starter på nul og træner meget på kort tid, blandt andet for at komme i form til løb. Så øges skaderisikoen betragtelig, ofte med typiske knæ- og ankelskader. Dette er klassiske overbelastningsskader som ofte kommer af mangel på grundlæggende styrketræning og selvfølgelig den belastning det er at løbe. En personlig træner vil hjælpe dig med at etablere et program med en tryg og effektiv progression, fortæller Bård.

Jørgen Mathisen har trænet i flere år på egen hånd, og synes det er sjovt med løb og konkurrencer. Nu træner han én gang om ugen med personlig træner Bård Solhaug.

– Efter nogle år med konkurrencer kan jeg mærke, at det er svært at få den progression, jeg ønsker. Du kan læse meget om både teknik og træning, eller træne med venner, men en personlig træner har specifikke kompetencer, som ingen andre kan bidrage med, siger Jørgen.

LÆRERIGT MED LØBEANALYSE

– Jeg ønsker først og fremmest at få hjælp af en personlig træner til en specifik styrketræning for at forbedre både teknik og hastighed. Vi startede med en løbeanalyse, som var meget informativ og lærerig. Alle snakker om god løbeøkonomi, men hvad betyder det egentlig, skal jeg anstrenge mig mindst muligt, når jeg løber?

Bård filmede mig, mens jeg løb, og havde nogle rettelser både i forhold til hastighed og teknik. Det er et nemt indgreb, men du skal vide, hvad du skal kigge efter, opfange det og gøre noget aktivt med det. Det er ikke nemt, når du træner alene, men helt perfekt at gøre i samarbejde med en personlig træner, fortæller Jørgen.

Jørgen har trænet en del styrke på egen hånd, og ved meget om træning. Men han manglet kundskab om styrketræning specifikt tilpasset løb, den træning som gør, at han kan tage skridtet videre.

– Bård er rigtig god til at tilpasse træningen til mit niveau. Uanset om du er nybegynder eller har erfaring med løb, er det vigtigt at huske på, at den personlige træner ser og respekterer det niveau, du er på. Der er ingen grund til at være nervøs eller føle, at du ikke er i god nok form.

Jeg ser træningen med en personlig træner som et kæmpe plus, og en anledning til at træne både trygt, rigtig og målrettet. Og for dem som har trænet i et stykke tid, handler det først og fremmest om at arbejde på en effektiv måde for at tage træningen til det næste niveau, siger Jørgen.

EFFEKTIV TRÆNING MED PERSONLIG TRÆNER

Træning er en vigtig hobby for Jørgen, men med små børn har han begrænset med tid. – Jeg kan ikke lægge fem træninger ind om ugen, hvis jeg er heldig, bliver det til tre, men som oftest bare to. Og hvis én af de træninger er med en personlig træner, føler jeg, at træningen bliver mere effektiv.

Bård Solhaug understreger, at én træning med en personlig træner kan være bedre end flere små træninger på egen hånd. – Det er vigtigt med kvalitet i det, du gør. Jeg er selv far med små børn og ved, hvor hektisk det kan være. Det er dejligt at kunne møde hinanden som mennesker også - at jeg udover at være personlig træner også forstår og ser, hvordan hverdagen for Jørgen er, og hvordan vi sammen kan tilrettelægge den, siger han.

– Som personlig træner laver jeg en opfølgning hver uge. Hvordan har træningerne på egen hånd været, hvordan var intensiteten og oplevelsen af denne, hvad kan vi justere? Og jeg følger gerne op på SMS eller mail, det er godt at få et indblik i Jørgens træningshverdag.