Fysisk aktivitet er vigtigere end nogensinde!

- Og det tager dig kun 30 minutter!
SATS
Kategori
Mere om træning

Med alt den viden vi har i dag om, hvor vigtig lidt bevægelse er for både krop og sind, skulle man tro at alle valgte at leve et fysisk aktivt liv. Sådan er det desværre bare ikke. Men med bare 30 minutters fysisk aktivitet hver dag, opnår du store sundhedsgevinster for både din fysiske og mentale sundhed. Så lidt som én gåtur om ugen kan forebygge depression og bare fire minutters fysisk aktivitet giver dig øget opmærksomhed i den efterfølgende time!

Sådan kommer du i gang:

Sæt dig nogle mål

Chancen for at lykkes er større, hvis du har en plan. Og for at lykkes med planen, er det vigtigt, at den er mulig at gennemføre. Derfor er det en god idé med mindre, opnåelige mål fremfor store. Så i stedet for at have ét stort mål langt ude i fremtiden, kan du sætte dig et mål om netop at udføre 30 minutters aktivitet hver dag. Disse 30 minutter kan deles op i blokke i løbet af dagen: ti minutter om morgenen, ti minutter i frokostpausen og ti minutter om eftermiddagen. Det jo lidt mere opnåeligt, ikk?

Vær hverdagsaktiv

For nogen kan ordet «træne» være skræmmende, som om man allerede der bliver mødt af forventninger, som man på forhånd ikke føler, at man kan indfri i forhold til mængde, intensitet og kundskab. Men du behøver ikke at træne hårdt for at være fysisk aktiv. Det handler simpelthen om at være hverdagsaktiv og hverdagssmart.

Det bedste hverdagstip er ligeså enkelt, som det er godt; gør bevægelse nødvendigt i hverdagen!

Denne liste kan du nemt udfylde ved at tænke over, hvordan du flytter dig mellem aktiviteter i løbet af dagen:

 • Tag trappen i stedet for elevatoren

 • Gå til butikken i stedet for at køre i bil

 • Sluk TV´et om aftenen og gå en aftentur i stedet. Du sover meget bedre efterfølgende!

 • Følger du dit barn til en aktivitet? Hvis I tager hjemmefra ti minutter før, kan I måske gå eller cykle i stedet for at køre i bil? Og mens barnet udfører sin aktivitet, og du alligevel skal vente; hvorfor så ikke gå en tur imens?

 • Når du venter på, at kaffen bliver klar. Tag nogle armbøjninger mens du venter!

 • Har du prøvet at lave squats, mens du børster tænder?

Lav en aftale

Det er ofte nemmere at gennnemføre en træning, når man har lavet en aftale med nogen. Nu hvor de fleste af os sidder meget på hjemmekontor, hvorfor så ikke lave en aftale med en nabo om at mødes til en lille gåtur eller gennemfør en online træning med en ven? Kickstart dagen med træning eller en gåtur hver morgen - her har du fem gode grunde til at træne om morgenen!

Mange sætter også mål sammen med andre, det kan for eksempel være, at I udfordrer hinanden i at tage 20 situps hver dag på en uge. Send hinanden en opdatering på Snap eller SMS: «20 situps: done!». De fleste af os er en smule konkurrencemennesker, og det er en perfekt måde at udfordre hinanden på.

Smarte tips til hjemmekontoret

På kontoret kommer der ofte naturlige pauser ved, at man går til og fra møder, man står og snakker med kollegaer på vej til kaffemaskinen, og man går sammen til frokost. Disse naturlige pauser forsvinder, når man sidder alene på hjemmekontoret, men selv derhjemme bør du indlægge disse små pauser, og her er nogle enkelte og effektive tips:

 • Ring ind til Teamsmødet på mobilen, så kan du gå lidt rundt, mens du snakker eller lytter.

 • Medbring et glas med vand til bordet i stedet for en vandflaske. Så er du nødt til at rejse dig lidt oftere for at fylde glasset op, og du får dermed et naturligt afbræk fra siddestillingen.

 • Sæt en alarm på din telefon hvert 30. minut som en påmindelse om, at du skal rejse dig op og strække dig lidt.

 • Opfordre dine kollegaer til at tage en hjemmekontor-træning – sammen med dig; rejs jer op sammen, stræk armene i vejret, bevæg nakken og rul skuldrene. Dette frigør både muskler og led – og det kan sikkert også få et smil frem eller to!

 • Bor du i nærheden af kollegaer? Gennemfør møder ude på en gåtur, så slår du to flyer med et smæk!

Og ved du hvad? Hjemmekontoret har sine fordele. Mange af os sparer nemlig rigtig meget tid, da vi slipper for at transportere os selv fra A til B.

Hvad hvis du bruger den tid, som du normalt ville bruge til transport, på at lave lidt fysisk aktivitet? Læg tid ind til dig selv og din sundhed – bedste investering du kan lave!

Kilder:

«Sterk hjerne med aktiv kropp», Ole Petter Hjelle